XI. Nemzetközi Nevelőszülős Konferencia.


Magyar és külföldi nevelőszülőket és gyerekeket lát vendégül hat napon át Siófokon a Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség. Amíg a családok élvezhetik a balatoni nyaralást, addig a szakemberek a nevelőszülői továbbképzésekről is tárgyalnak a 11-dik alkalommal megszervezett Nemzetközi Nevelőszülői Konferencián . A MAGYISZ kiemelt figyelmet fordít az erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarokkal való kapcsolattartásra. 350 gyerek élvezheti a játékokat és a strandolást ebben a siófoki szállodában. A kicsik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem intézményi keretek között, hanem nevelőszülőknél, családban élhetnek.

Bogdán Vivien: Hát Abonyban jól telik az életünk, nyolcan vagyunk, van kettő felnőtt lány meg két felnőtt és jól érezzük magunk.

Bár nagy gondot fordítanak a hivatás népszerűsítésére, nem túl sokan jelentkeznek nevelőszülőnek Magyarországon. A Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség elnöke azt mondja, nincs presztízse a hivatásnak. Pedig a kormányzat egyértelműen elkötelezett amellett, hogy minden gyermekben a családban van a legjobb helye.

Kocsis Jánosné elnök, Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség: Körülbelül ötezer nevelőszülő van és tízezerre lenne szükség. Az elhelyezésre váró gyermekek száma folyamatosan nő és a nevelőszülők száma - kiöregednek a nevelőszülők - folyamatosan csökken. Van olyan megye, ahol összesen egy év alatt 12 nevelőszülőt tudtak képezni és 20-25-en nyugdíjba mentek tehát elhagyták a pályát.

A Kovászna megyei gyermekjogvédelmi szervezet 16 éve működik együtt az anyaországi magyarokkal. A nemzetközi nevelőszülői találkozón minden évben részt vesznek. A székelyföldi megyében csak hivatásos nevelőszülők vehetnek magukhoz gyermeket.

Varga Zoltán főjegyző, Kovászna megye, Románia: Munkaviszony alapján és legtöbb két gyereket lehetett egy családhoz elhelyezni, ha viszont a gyerek fogyatékos gyerek volt, szellemi vagy mozgássérült, eltérően a magyar rendszertől, ahol úgy tudom, hogy 7-8-10 gyerek is elhelyezésre került régebb egy családhoz.

A Siófokon rendezett nemzetközi konferencián a határontúli és a magyarországi nevelőszülők egy továbbképzésen ismerkedhetnek meg egymás munkájával.